Å meditere er en date med din egen sjel

Ordet «meditasjon» kommer av det latinske ordet «meditatio», som betyr å reflektere, å dvele over, å kretse over. Altså en tid for indre ettertanke over en problemstilling eller et spesielt tema.

Det finnes undersøkelser som viser at meditasjon kan endre både kropp og hjernens kjemiske produksjon midlertidig, noe som kan gi enkelte positive helseeffekter. EEG viser at meditasjon endrer hjernebølgene mens man mediterer, at kroppen iverksetter en avspenning og dermed blir mer oppmerksom på indre impulser.

Det er også funnet bevis for at meditasjon kan endre den fysiske strukturen i hjernen. De delene i hjernen som har med sanseinntrykk og oppmerksomhet og gjøre er tykkere hos folk som har meditert over lang tid. Dette er med på å bremse aldringsprosessen, fordi de delene av hjernen blir tynnere når vi blir eldre.

Alle kan lære å meditere, og alle kan finne tid til et daglig kvarter. Når du starter å meditere vil du nok ha mest nytte av en guidet meditasjon. Det vil si at det er en som leder meditasjonen, og som forteller deg hva du skal gjøre, tenke, se for deg osv. Gjerne med rolig bakgrunnsmusikk, men det velger du selv. Når du har meditert en stund vil du klare deg godt på egenhånd, så lenge du har et mål og en mening med meditasjonen.

Jeg bruker meditasjon for å komme i dypere kontakt med meg selv, for å jorde meg, og for å lettere kunne koble meg på energier når jeg jobber. Jeg har meditert i mange år, men også jeg opplever fra tid og stunder at tankene kan vandre litt. Det gjør ingenting, det er bare å observere dem, og la de passere. Å meditere ute i naturen er helt fantastisk, men om du ikke har mulighet til det går det helt fint å gjøre det hjemme. Du kan til og med sitte rett opp og ned i din egen sofa, effekten av meditasjonen blir akkurat den samme som om du bruker egen meditasjonspute og sitter i lotus-stilling. Det eneste du bør sikre deg er at du kan sitte uforstyrret den tiden du bruker på meditasjon.

Jeg har kjørt meditasjonskvelder i mitt lokalmiljø, som et pilotprosjekt, med god tilbakemelding fra deltakerne. For tiden mangler jeg egnet lokale til dette, men kommer til å kjøre nye kvelder for gamle og nye deltakere når jeg på nytt har fått tak i lokaler som er egnet til meditasjon i grupper.

Nyeste kommentarer

03.09 | 17:32

Tusen takk for fin tilbakemelding, kjære deg. Håper du tar både den og effekten av den med deg videre 💞💞

03.09 | 11:07

Tusen takk for den flotte fullmånemeditasjonen❤️🎶

Del denne siden